We did it! Ook de Apennijnen zijn overwonnen en Florence is bereikt
17 jun. 2011
🇮🇹
vanuit Italië
Even een terugblik sinds ons laatste weblog:
In Verona worden we ‘s ochtends wakker van het eerste gedruppel. Het is half 7 maar we schieten snel uit onze slaapzak in de hoop de boel droog in te kunnen pakken. Echter tevergeefs.......... al snel begint het te plensen en is alles nat. Wat hebben wij een geluk dat we gisteren Verona in de zon hebben bezocht. Dat ziet er dan toch net even wat anders uit. We verlaten Verona dus in de regen en maken een korte tocht van 60 km naar Montagnana. We fietsen door het vlakke boerenland waarin zelfs een aantal kanalen lopen en we krijgen het gevoel terug te zijn in Nederland. Maar behalve het vlakke land en het weer is alles Italiaans, de huizen, het eten en de mensen.
Als we in Montagnana zijn aangekomen is het gelukkig droog geworden en we bezoeken het stadje wat bekend is om zijn ham (prosciutto) . Het is een rustig stadje dat geheel wordt omsloten door indrukwekkende middeleeuwse stadsmuren en maar liefst 24 torens en vier stadspoorten.
Na een uitgebreide lunch, met ham natuurlijk, nemen we onze intrek in een jeugdherberg. We kunnen er een private kamer (6-persoonskamer) krijgen en hoeven dus niet te delen. Anders hadden we liever ons tentje opgezet. Even de luxe van een echt bed :-). Het is ‘s avonds nog even zoeken naar een restaurant maar we eten dan uiteindelijk ook nog de meest geweldige pizza in een onwijs drukke pizzeria. Weer een dag om te genieten..
Ook de volgende dag staat een niet al te lange tocht op het programma. We fietsen in 76 km over een vlak landschap met landerijen naar Ferrera. Aangekomen op de camping worden we lek gestoken door een invasie muggen dus we zetten snel de tent op en vertrekken met de fiets naar de stad Ferrera zo’n 3 kilometer verderop. Ferrara heeft een middeleeuwse kern met smalle bochtige straatjes vermengd met een in de renaissance ontworpen uitbreiding met brede straten groene open ruimten en weelderige palazzi. Een mooie stad om te bezoeken en om mensen te kijken op een terras op een druk plein.
Als we vertrekken uit Ferrera staat een tocht van 73 km naar Bologna op ons programma. De camping in Bologna is werkelijk flut. We zijn de enige kampeerders en het ziet er slecht onderhouden en verlaten uit. We zetten snel onze tent op want ook hier hebben we weer last van een invasie muggen en nemen de bus naar Bologna. Het lukt ons niet om de bus te betalen. De chauffeur verwijst ons nors naar een aantal plaatsen achterin de bus waar we dan ook braaf plaatsnemen. Bologna is druk maar een fantastische stad. Het heeft 1 van de grootste en best bewaarde historische stadkernen van Europa. We zijn er vroeg dus we hebben heerlijk de tijd om een paar uur te slenteren en lekker te eten alvorens we de bus terugnemen. Voor de terugreis doen we geen moeite meer om de bus te betalen. Oeps......
Dan wordt het tijd de Apennijnen over te gaan. Van te voren zien we dat het een pittige tocht wordt want we moeten 2 passen over; de Passo di Raticosa en de Passo della Futa en er moeten 1310 klimmeters worden genomen. Vanaf Bologna gaan we direct de Apennijnen in en zien al snel hoe mooi dit middelgebergte is. We genieten van het landschap en de fantastische uitzichten maar de tocht blijkt zwaar te zijn. Het is een complete interval traininge want uiteindelijk klimmen we zo’n 60 km af en aan in de zinderende hitte en we zijn moe en blij als we in Monte di Fo aankomen. Deze dag evenaart wat ons betreft de zwaarte van de dag in de Arlbergpas waarvan de klim in feite maar 35 km duurde. De camping in Monte di Fo is fantastisch. Het warme ontvangst voelt heerlijk aan. De sfeer en de faciliteiten zijn prima. Eindelijk weer eens....we waren nogal teleurgesteld in de campings in Italie tot nu toe maar het kan dus gewoon wel. We ontmoeten een stel uit Groningen die in 2 maanden naar Rome fietsen en raken in gesprek en hebben samen heerlijk gegeten. Overigens is het levensonderhoud in Italie niet duur. Een camping heb je meestal voor onder de 20 Euro en een pizza of pasta rond de 5-6 Euro. Hoewel dat straks in Florence en omgeving wel anders zal zijn. Voor onze picknicklunch halen we meestal brood, kaas, sinaasappelsap, yoghurt, bananen en zijn dan rond de 7 - 8 Euro kwijt.
En dan vandaag.....de tocht via Fiesole naar Florence. Eerst dalen we van de Monte di Fo af om vervolgens weer een 8 km klim van 5 % naar Fiesole te klimmen.Vanaf Fiesole dalen we af naar Florence met steeds een prachtig uitzicht over het prachtige land met de stad.
Morgen nog zo’n 50 km naar Certaldo, onze uiteindelijke eindbestemming. Nog 1 hele week lang in de relaxstand in een prachtig landhuis met prive zwembad samen met Frans, Wieske, Hans en Nel. Even niet meer fietsen en nagenieten van al het moois wat we de afgelopen weken hebben gezien. Zojuist vroeg iemand ons wat we nu feitelijk het mooiste gebied vonden. Daar moesten we even over nadenken want we hebben veel diversiteit en moois gezien. Uiteindelijk zijn er 2 die eruit schieten wat ons betreft: de Apennijnen om zijn prachtige uitzichten en vriendelijke sfeer en Zuid Tirol, net over de grens in Italië vanwege het prachtige landschap, de bergen en de mooie plaatsjes.
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}