Toscana in Bicicletta

De titel van ons reisdagboek laat zich makkelijk vertalen "Fietsen naar Toscane"

De keuze van onze nieuwe uitdaging is min of meer gedwongen gemaakt. Onze “oude” buurtjes hadden bedacht dat de kosten voor het huren van een luxe landhuis in Toscane met 3 stellen goed te betalen was. Toen het idee tijdens een gezellige avond uit werd geopperd om dat dan maar met z’n zessen te gaan doen, hebben we daar niet heel lang over na hoeven denken. Samen hebben Robert en ik al eens gesproken over een fietstocht naar Florence of Rome. Dus waarom niet? Het wordt dus Florence en op 27 mei a.s. zullen we de eerste kilometers weer gaan vreten.

Onze medereizigers Frans en Wieske zullen samen met hun hond met de auto reizen en Hans en Nel zullen via Pisa invliegen. Als alles volgens plan verloopt (en daar gaan we vanuit) zullen we elkaar op 18 juni treffen en samen nog 1 week genieten in een prachtig landhuis in Certaldo (zie foto) zo’n 80 kilometer onder Florence. Daarna laten we de fietsen naar huis vervoeren en zullen we zelf het vliegtuig nemen.

Het wordt voor ons nog een hele uitdaging om een kleine 2000 km in 23 dagen te fietsen. Zeker omdat ik (Anne Marie) op dit moment aan het tobben ben met een hardnekkige hardloopblessure. Maar goed, we hebben nog ruim 2 maanden te gaan voor we op pad gaan dus; fingers crossed.

Voor deze tocht hebben we gekozen voor de route van Hans Reitsma. Deze route naar Florence is te verdelen in 2 delen. In het eerste gedeelte van Vlaardingen naar Bregenz zijn de bergen nog bescheiden en voert van de Hollandse polders en rivierenlandschappen via de Rijn met zijn romantische burchten en het vriendelijke heuvelland van Zuid Duitsland naar de Bodensee aan de voet van de Alpen. De enige “zware” etappe verwachten we als we de “Schwäbische Alb” moeten beklimmen.
Het tweede deel gaat de route over de Alpen en voert over de indrukwekkende Alpen en de lieflijke Apennijnen met in totaal ongeveer 5100 hoogteverschil. Onderweg zullen we historische steden als Trento, Verona, Ferrara en Bologna passeren. Er zijn 2 onzekerheden in dit tweede gedeelte. We zullen namelijk 2 bergpassen moeten bedwingen. De eerste is de Arlbergpas (1793m) en vervolgens worden we geconfronteerd met de Reschenpas (1520 m). Die bergpassen met stijgingspercentages tot 10 % zijn met een volbepakte tandem incl. aanhanger met onze kampeerspullen weer heel spannend en een enorme uitdaging..............